Miért mossunk kezet?
Miért mossunk kezet?
Jelenleg tombol az influenzavírus hazánkban is. A múlt heti
adatok szerint (január 20- 26.) 17 464
fő, az előző hetinél 41,2%-kal több beteg fordult orvoshoz influenzaszerű
tünetekkel.
Az influenzaszezonba pedig mindig aktuálissá válik a kérdés, hogy miért is mossunk kezet?
Miért olyan fontos ez? Mi történik, ha nem
mosunk kezet?
A kézmosás
elsősorban azért fontos, hogy ne fertőződjünk meg különböző betegségekkel,
illetve másokat se betegítsünk meg.
Gondoljunk
csak bele, hogy a nap folyamán mi mindent fogdosunk össze és mikhez érünk hozzá
észrevétlenül
Megtöröljük
az orrunkat, hozzáérünk a szánkhoz, az arcunkhoz, majd megfogunk például egy
kilincset. Ezzel a mozdulattal rengeteg baktériumot juttatunk annak a
felületére.
Egyes
mikrobák, több mint három órán át életben maradhatnak a kezeken. Főleg az
ideális táptalajt nyújtó körömágyban és a tenyér redőiben halmozódhatnak fel.
Ez idő alatt, kézmosás nélkül mindenre továbbterjedhetnek, amit, vagy akit csak
megérintünk, beleértve az élelmiszereket és más személyeket is.
Számos
baktériumot hordozunk magunkkal, ha nem mosunk rendszeresen és alaposan kezet,
így könnyedén megbetegíthetjük és akár veszélybe is sodorhatjuk a gyenge
immunrendszerrel rendelkező személyeket, csecsemőket és idős embereket.
A náthán
kívül olyan komoly légúti megbetegedéseket kaphatunk el vagy adhatunk át, mint
az influenza, a tüdőgyulladás, de akár különböző kéz-, láb- és
szájbetegségekkel is megfertőződhetünk.
Alapos
kézmosással, harmadával csökkenthetjük a hasmenéssel járó megbetegedéseket,
ötödével a légúti betegségeket, sőt mi több, 60%-al redukálhatjuk a gyenge
immunrendszerrel rendelkező személyek hasmenéses megbetegedéseit.
Nagyon
fontos, hogy a konyhában se feledkezzünk meg a kézmosásról, hiszen ezzel
megakadályozhatjuk a keresztszennyeződéseket. A nyers húson, a zöldségen, a
tojáson is lehet olyan baktérium, amely komoly betegséghez, akár
ételmérgezéshez is vezethet.
Ennek következtében kevesebb lesz a beteg, kevesebb antibiotikum fogy, ami által hozzájárulhatunk az antibiotikum rezisztencia terjedésének a megállításához.
Nagyon fontos, hogy naponta többször kezet mossunk jó
alaposan és ne csak a járványos időszakokban.
Az alapos kézmosás pedig nem azt jelenti, hogy kezeinkre
engedünk egy kis vizet, amit aztán lerázunk róla…
Hogyan mossunk kezet?
A helyes kézmosás lépései a következők:
1.
Nedvesítsük be vízzel a kezünket és adagoljunk megfelelő mennyiségű szappant a
tenyérbe.
2.
Dörzsöljük össze a tenyerünket.
3.
Dörzsöljük az egyik tenyerünkkel a másik kéz kézfejét úgy, hogy aközben az
ujjakat összefonjuk. Váltott kézzel ismételjük meg.
4.
Dörzsöljük az egyik kéz tenyerével a másik kéz ujjainak hátát úgy, hogy az
ujjak horogszerűen összeakaszkodnak. Váltott kézzel ismételjük meg.
5. Markoljuk
meg az egyik hüvelykujjat és körkörös mozdulattal dörzsöljük, majd váltsunk
kezet.
6. Az egyik
kéz ujjbegyeit dörzsöljük a másik kéz tenyeréhez körkörösen, majd váltsunk
kezet.
7. Tiszta
vízzel öblítsük le a kezeket.
8. Kéztörléshez egyszer használatos papírtörlőt alkalmazzunk és a vízcsapot is a papírtörlő segítségével zárjuk el.
Mikor lenne KÖTELEZŐ kezet mosni?
Igazából mindig, amikor kezünkkel más testrészünkhöz érünk, kiemelten a szemünkhöz, szánkhoz, orrunkhoz, mert a kórokozók szennyezett kézről bejuthatnak a szervezetünkbe!
További javaslatok
az alapos kézhigiéniához:
- - A helyes kézmosás legalább 30 másodpercig tart.
- - Ügyeljünk a körmök alatti és az ujjak közötti
területre is.
- - A csuklók alapos megmosásáról se feledkezzünk
meg.
- - Az öblítő víz legyen bőven folyó, és ügyeljünk a
törülköző higiéniájára!
- - A csapot ne a már tiszta kezünkkel érintsük meg, hanem papírtörlővel vagy a könyökünkkel zárjuk el. ( Ez főleg a közösségi mosdóhasználatnál fontos.)
Tedd a szád elé a kezed kisfiam, ha
tüsszentesz!
Vagy inkább mégse?
A régi
szabályt sokan tanították meg gyereküknek tévesen. Ha ugyanis a tenyerünkbe
köhögünk, tüsszentünk, és nem mossuk meg azonnal a kezünket, a különböző
tárgyak, felületek vagy éppen más emberek megérintésével rögtön tovább is
adhatjuk a vírusokat!
A legjobb, ha zsebkendőt szorítunk az arcunkra, vagy a könyökhajlatunkba tüsszentünk, köhögünk, ezután pedig kezet mosunk és fertőtlenítünk.
Mindig mossunk kezet:
- - Tüsszentés, orrfújás és köhögés után.
- - Wc használat előtt (Ezt sokan elfelejtik!) és
utána is.
- - Főzés előtt, közben és után is.
- - Étkezések előtt (kerüljük az útközben bekapott
pék sütiket amennyiben nem tudunk fogyasztásuk előtt kezet mosni)
- - Ha kisgyerekekről, csecsemőkről gondoskodunk
- - Ha betegeket, időseket ápolunk.
- - Amikor állatokat gondoztunk, állati ürüléket
kezeltünk
- - Ha szemetet ürítünk, vagy csak hozzáértünk a
szemeteshez.
- - Ha láthatóan piszkos a kezünk!
- - Jármű használat után ( és nem csak a
megközlekedési eszközökre gondolunk, hanem a saját autóra is)
- - Amennyiben beteg kolléga van a munkahelyen, vagy
otthon betegeskedik az egyik családtagunk, kiemelt figyelmet fordítsunk a
rendszeres alapos kézmosásra.
- - Amikor hazaérünk vagy beérünk a munkahelyünkre.
Útközben ugyanis számos dolgot megérintünk észrevétlenül is, ezeket a
kórokozókat pedig ne vigyük haza.
- - Kontaktlencse kivétel/berakás előtt.
- - Fogmosást megelőzően.
Kézfertőtlenítők:
A kézfertőtlenítők használata sok esetben rendkívül
praktikus és hasznos. A kis tubusosok pl. tömegközlekedés használata közben, a
fertőtlenítő adagolók meg a bejárati ajtóknál elhelyezve. Ennek ellenére ne
váltsuk ki vele az alapos kézmosást!
A kézfertőtlenítők továbbá nem hatásosak minden baktérium
ellen. Ilyen például a Clostridium difficile, ami az antibiotikum-használattal
összefüggő hasmenések leggyakoribb kórokozója.
Higiénia és a
koronavírus:
Az egész világon aggasztó téma most a koronavírus megjelenése
és rohamos terjedése.
A
koronavírus, más hasonló vírusokhoz hasonlóan cseppfertőzéssel (és az újabb
vizsgálatok szerint emésztőrendszeren keresztül is terjed), vagyis a
köhögéssel, tüsszentéssel a levegőbe juttatjuk a kórokozókat, azokat pedig
mások belélegezhetik vagy a fertőzött tárgyhoz érve érintkeznek vele.
A kézmosás hiánya és a rossz higiéniai körülmények megnövelik a fertőzés veszélyét.
Mossunk gyakran kezet, lehetőleg alkohol alapú, fertőtlenítő hatású szappannal, ügyelve a körmök alatti és az ujjak közötti területre is.
Tüsszentés és köhögés esetén használjunk zsebkendőt, és ezt
is kövesse alapos kézmosás.
Kerüljük a kontaktust a lázas beteggel.
Lázas betegség esetén keressük fel az orvost, számoljunk be
közelmúltbeli külföldi utazásainkról, ha volt ilyen.
Kerüljük az élő vagy levágott állatokat forgalmazó piacokat
olyan helyeken, ahol az új koronavírus már megjelent.
Ne fogyasszunk nyers, vagy nem megfelelően hő kezelt állati
eredetű élelmiszert.
Az arcmaszk használata nem egyértelműen hatásos, ám ha
valaki megbetegedett, abban biztosan segít viselése, hogy a beteg ne szórja
szét a vírusokat egy-egy tüsszentéssel vagy köhögéssel.
Illetve ha beteget ápolunk, szintén csökkentheti a fertőződés rizikóját, ha folyamatosan viseljük az orvosi maszkot.
Naponta többször moss alaposan kezet!
Előzd meg a fertőzéseket és figyelj oda a saját és mások
egészségére is!
Nézz szét
szappanadagoló megoldásaink között!
Válassz hozzá
fertőtlenítő adagolót is!